Whops. Er annonsen vår på Resett?

Har annonsørene mistet gangsynet eller rett og slett bare oversikten?

Sammen med Mats Hartvig Abrahamsen har jeg tidligere skrevet om utfordringene rundt programmatisk annonsering og stilt spørsmål om effekten av denne typen reklame.

Den gangen skrev vi at reklame ikke blir mindre forstyrrende og at statiske annonser ikke blir bedre selv om de kjøpes programmatisk.

Nå raser debatten igjen, men med et litt annet utgangspunkt etter at Google i går gikk til det skrittet å blokkere alle annonser på nettavisen Resett.

Det hele startet med at redaktør Helge Lurås skrev en artikkel som oppfordret til leserne til å klikke på annonsene på nettstedet. Dette førte til en motreaksjon på twitter hvor blant andre statssekretær Sveinung Rotevatn oppfordret annonsører til å blokkere Resett.

Kommentarfeltene koker og mange mener det er et angrep på ytringsfriheten. Jeg skal ikke mene så mye som selve twitter-kampanjen, men dersom man leser Googles retningslinjer er det faktisk ikke tillatt å forsøke å manipulere annonsetrafikk.

We don’t allow advertisers to run ads, content, or destinations that attempt to trick or circumvent our ad review processes.

Det jeg stiller spørsmål om er hvorvidt annonsørene har mistet oversikten over sin egen digitale tilstedeværelse når de ikke har kontroll på hvor merkevaren deres vises på nett.

Ut i fra kommentarene som har kommet i etterkant virker det ikke som annonsørene har kjent til at annonsene deres har vært plassert hos Resett.

Markeds-og kommunikasjonssjefen i NorgesEnergi sier til NRK at de har fjernet annonsene etter å ha blitt gjort oppmerksom på det gjennom sosiale medier.

Kort fortalt så fungerer det slik at annonsørene kjøper eksponering gjennom ulike annonsenettverk som igjen plasserer det på nettsider som er en del av det samme nettverket. Det er ikke umulig, men en krevende oppgave å holde oversikt over hvor annonsene til en hver tid plasseres.

Noen ganger havner de på steder som kan ha en negativ omdømmeeffekt for annonsørene, slik vi så når blant annet Schibsted og SAS dukket opp på høyreorienterte nettstedet Breibart. Et nettsted Resett er inspirert av.

Selv om det er ekstremt lave klikkrater på bannerannonser (0,05 % i følge oppdaterte tall fra Smart Insights) betyr det ikke at all display er dødt, men annonsørene bør gå en skikkelig runde med seg selv og sine byråer hvor de spør hva de egentlig får igjen for investeringene og hvordan annonseringen påvirker deres digitale fotavtrykk.

Spesielt effektivt er det neppe.

Kategorier:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..