Er det influencere vi skal leve av etter olja?

I fjor var det content. Nå er det influencer marketing du skal drive med.

I et par år har content marketing virket å være løsningen for en hver merkevare som er usikre på hvordan de skal posisjonere seg i et stadig mer komplekst mediebilde.

Vi må fylle kanalene våre med nyttig og verdifullt innhold, ble det sagt.

Content er fortsatt i vinden, men i år har influencer marketing fått en solid oppsving på buzzord-skalaen. Bransjenettstedet Kampanje arrangerer til og med en egen influencer marketing-dag.

Da må det være alvor. Kanskje det er influencere vi skal leve av etter olja?

Det jeg ikke skjønner er hvorfor i all verden bransjen (og media) på død og liv må kaste seg over et nytt begrep, så lenge det er på engelsk, litt uforklarlig og noe trendy.

Eller jo, jeg skjønner jo det. Buzzord selger. Akkurat slik content marketing og programmatic har solgt i et par år nå.

Men det å bruke kjente profiler til å markedsføre et produkt er ikke noe nytt. Det har markedsførere gjort i utallige år. Ta Rolf Wesenlund for eksempel. Han fikk aldri gleden av å bli kalt influencer, men han ble flittig brukt i ulike kommersielle oppdrag for blant annet Gjensidige og Freia.

Forskjellen fra den gangen til i dag er at profilene befinner seg i andre kanaler enn på lineær-TV. Nå er de på Instagram, Youtube og Snap. Dette gjør at det også er vanskeligere å skille hva som er reklame og hva som bare er innhold, men det er et annet tema.

I 2011 jobbet jeg i Bootstrap Marketing. Hadde byrået eksistert i dag ville det sannsynligvis vært et av de hotteste i Norge. Vi hadde markedsføringsrettighetene på blogg.no og jobbet med profiler som Sophie Elise, Caroline Berg Eriksen og flere av de største av dagens influencere.

Forskjellen den gangen var at vi ikke kalte de influencere, men bloggere.

Buzzord selger. Akkurat slik content marketing og programmatic har solgt i et par år nå.

 

Måten det foregikk på var at vi kjøpte kommersielle blogginnnlegg for aktører som Disney, Arla og Nike med flere. Vi plasserte sporingslinker og jobbet med å skape spredning.

Hvis bloggerne ikke merket innleggene som sponset, ringte vi og sa i fra. Det var som regel aldri noe problem.

Og det funka. Spesielt for store merkevarer som ønsket oppmerksomhet i digitale kanaler i forbindelse med nylanseringer.

Hvordan funker det i dag?

Dere skjønner poenget mitt. Jeg blir oppgitt over at vi alltid skal ikle keiseren nye klær, fremfor å snakke om hva det faktisk betyr.

Vi må begynne å snakke om hvilken verdi det gir og hvordan vi kan måle effekten av denne typen markedsføring. Rekkevidde, engasjementsrate og antall følgere betyr ingenting hvis ikke profilen klarer å aktivisere målgruppen. 

Jeg tror mye av nøkkelen er å etablere langvarige relasjoner med personer som har en troverdighet hos målgruppen og bruke disse til å bygge communities rundt merkevaren. 

Det klinger kanskje ikke like godt som influencers, men merkevareambassadører er det man burde søke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..