Tv-lisens i skammens tid

Selv om noen 16-åringer følte at «Skam» mistet dem da «alle» andre fulgte etter, så har serien tatt opp svært viktige temaer. Foto: NRK
Selv om noen 16-åringer følte at «Skam» mistet dem da «alle» andre fulgte etter, så har serien tatt opp svært viktige temaer. Foto: NRK

«Skam» har knust alle rekorder for denne typen produksjoner. Det gir utfordringer for finansieringen av NRK i fremtiden.

Ifølge tall fra NRK Beta ble det streamet over 100 år med «Skam»-innhold i den avsluttende uken av sesong to, hvor alle lurte på hvordan det gikk med Noora og William.

Det er tall som er så høye at de er vanskelig å forstå. Hvis man ser på unike brukere, var det godt over en million som besøkte nettsidene i uke 21. Til sammenligning var Dagsrevyen 23. mai det mest sette programmet på lineær-tv med sine 654.000 seere ifølge TNS Gallup.

«Skam» har virkelig satt agenda, og det er fantastisk at vi har en allmennkringkaster som favner så bredt som NRK. Selv om noen 16-åringer følte at «Skam» mistet dem da «alle» andre fulgte etter, så har serien tatt opp svært viktige temaer som da Noora konfronterte Nicolai etter et fryktet overgrep. Scenen ble hyllet av Kripos og noen har tatt til orde for at det burde være pensum.

NRK publiserte i hovedsak innholdet på egen nettside og bygget opp et univers rundt karakterene. Min påstand er at TV 2 aldri kunne gjort det samme. «Skam» hadde neppe fungert hvis det ble plassert bak betalingsmur på TV 2 Sumo og dersom hvert klipp inneholdt to, tre prerolls.

Jeg er sterk tilhenger av å ha en allmennkringkaster som slipper å forholde seg til om den skal sende i utlandet eller ikke for å kunne hente inntekter fra bettingselskaper. Selv om NRK ikke alltid er sin rolle bevisst, trenger vi en aktør som kan tenke annerledes enn de kommersielle mediehusene. Spørsmålet er hvordan NRK skal finansieres i fremtiden. For man kan ikke fortsette å produsere serier som «Skam» dersom flere og flere konsumerer innholdet gratis på nett og mobil.

Stortinget er på saken og vil at tv-lisensen blir pålagt alle som en skatt gradert av inntekt. Det er en fornuftig løsning.

En slik skatt kan også være med på å finansiere medier som TV 2 og andre som får pressestøtte. Spørsmålet er hvordan man sørger for at ikke enkeltaktører får en utilbørlig konkurransefordel.

1. juli kommer ekspertutvalgets anbefaling. Jeg håper de avskaffer lisensen, men finner gode måter å finansiere NRK på også i fremtiden, og at de finner frem til en modell som bidrar til at mediemangfoldet opprettholdes.

Innlegget ble opprinnelig publisert i Dagens Næringsliv 13.06.2016

Kategorier:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..