Hva om Facebook kollapset?

Nyhetsstrømmen er ikke hva den var. Foto: Flickr
Nyhetsstrømmen er ikke hva den var.

Vi kunne nylig lese at Facebook er i ferd med å endre algoritmene sine – igjen. Denne gangen kan endringen bli merkbar, spesielt for mediehus og bedrifter som ønsker spredning av eget innhold.

Kort forklart går endringene ut på at likes og kommentarer fra venner på sider du ikke følger, vil forsvinne fra nyhetsstrømmen.

Dette vil uten tvil påvirke de som er «avhengige» av Facebook for å drive trafikk inn til egne nettsider. Noen vil kanskje tenke at de som ikke liker, heller ikke vil klikke på lenken, men mange oppfatter og tror at de følger en side når den dukker opp i nyhetsstrømmen.

Denne observasjonen har jeg selv gjort i mitt arbeid for Strømsgodset Toppfotball. Her ble det gjort en uformell undersøkelse, hvor det viste seg at flere av de som ble spurt og som også engasjerte seg på innleggene, ikke likte siden, selv om de selv var overbevist om at de gjorde det.

 Det er ikke noe nytt, men det viser at alt skjer i nyhetsstrømmen.

Vi rådgivere kan godt predikere at merkevarer må bli sine egne mediehus. Det er vel og bra, men vi må også erkjenne at det skal mye til for at folk skriver inn adressen og selv klikker seg inn på nettstedet. Vi gjør det på VG.no og kanskje Kampanje.com, men neppe på en innholdsside for Byggmakker eller G-sport.

Trafikken må komme fra et sted. Enten det er søk eller sosiale medier. Spørsmålet er om vi som jobber med innhold gjør oss for avhengige av Facebook som trafikkkilde. Hva om Facebook i ytterste konsekvens skulle kollapse? Det skjer neppe med det første, men det kan komme endringer som vil påvirke trafikk, slik det nå gjør med algoritmene.

Med stadig mer innhold, blir det stadig større konkurranse om mottakerens oppmerksomhet. Se for deg t-banen hjem i rushtiden. Den er full nå, men hvis prognosene for befolkningsvekst slår til, vil det omtrent bli umulig å få plass så sant kapasiteten ikke økes.

Internett blir ikke fullt på samme måten, men det blir stadig trangere om plassen i nyhetsstrømmen.

Det snakkes mye om content marketing og mange øker budsjettene til innhold i egne kanaler, men det har liten hensikt hvis ingen konsumerer det innholdet vi produserer. Da blir det innhold for innholdets skyld.

Slik jeg ser det er det derfor tre store utfordringer fremover for alle som jobber med innhold, uansett om det er redaksjonelt eller kommersielt:

  • Det krever mer å skape relevant trafikk. Man må tenke bredere enn distribusjon på Facebook
  • Det krever mer å holde på de som kommer inn. Dersom det ikke er et intensjonssamsvar mellom det leseren klikker på og det som står på nettsiden, forsvinner man fort ut.
  • Vi må bli bedre på å tenke konvertering – også på innhold. Man kan ikke betale regninger med likes, slik er det også med lesere. Det hjelper lite om mange konsumerer innholdet, hvis ingen kjøper.

 

Fotocredit: Flickr/Teresa Avellanosa
Kategorier:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..