PR-operatørene skrev for kort tid tilbake en bloggpost om hva som er viktigst av skolegang og erfaring om man ønsker å jobbe i kommunikasjonsbransjen. Dette ble også fulgt opp i den brilliante podcasten NIR.
Hva skal man så velge? Skolegang og eksamener eller arbeidsliv og praktisk arbeid?
Dette er et dilemma jeg selv har stått ovenfor. Jeg har en bachelorgrad i internasjonal markedsføring fra Høgskolen i Telemark. Karakterene er det ikke noe å si på, det jeg derimot stadig vekk funderer på er verdien av studiet som helhet og også den generelle oppfatningen av skolen. Høgskolen i Telemark er ikke BI og det er ikke NHH. Noen vil kanskje si det er bra å velge noe annet enn andre, men det er nok ikke til å legge skjul på at mange arbeidsgivere i dag legger vekt på skolens omdømme når de vurderer en jobbsøknad. Det er ikke vanskelig å forstå at det er sånn, men det er litt synd.
Jeg ønsker å lykkes med det jeg driver med, og jeg ønsker å kunne utvikle meg innen kommunikasjonsfaget. Derfor tenker jeg i blant; Kanskje jeg burde ta en master? Kanskje jeg burde spisse utdannelsen mer? Fra et bredt markedsføringsstudie til et mer spesifikt kommunikasjonsstudie? Kanskje jeg burde dra utenlands?
Spørsmålene er mange, det er ikke så lett å kalkulere hva man vil ha mest nytte av på sikt. De ulike utdanningsinstitusjonene bør helt klart bli bedre på å fortelle hva studiene FAKTISK gir. Noen er flinkere enn andre, men jeg føler skolene sliter med det samme som mange arbeidsgivere. Det handler om å skape et ledende miljø og klare å formidle det eksternt. Innen arbeidslivet er dette populært kalt ”employer branding”. Innen skole utdanning kan det gjerne kalles ” student branding”.
Man lærer så lenge man lever sies det. Da er det kanskje ikke to år på skolebenken som til syvende og sist avgjør hvor man havner og om man lykkes? Selv om vekten av bøkene under et mastergradsløp er tunge, er det ikke det alene som avgjør faglig tyngde. Man må møte mennesker og lære seg å løse utfordringer for faktiske kunder.
Så skal man velge mer skolegang eller mer erfaring? Ja, takk begge deler sier Ole Brumm. Om han måtte velge mellom melk og honning tror jeg han ville valgt det siste. Den er mektig og næringsrik. Akkurat som erfaring fra arbeidslivet. Hva er ditt synspunkt?