Derfor dropper vi Facebook

tumblr_inline_mg20hfr8lr1r3es3aEn av oppgavene jeg har fått i min nye jobb i Zeppelin er å gjøre selskapet mer synlig. Flere skal vite om oss og hva vi driver med, og flere skal oppdage oss på bakgrunn av vår tilstedeværelse på nett. Sannsynligvis vet få av dere som leser dette innlegget hvem vi er. Derfor skal jeg forsøke å oppsummere det kort. Zeppelin er et selskap som jobber i krysningen mellom forretningsrådgivning og digital utvikling. I vår kundeportefølje har vi blant annet selskaper fra legemiddel og medtechindustri, vi har forsikringsselskaper og vi har mediekonsern. Noen jobber kun mot B2B markedet, andre henvender seg mot sluttkunder.

Et av de spørsmålene man må stille seg når man skal etablere en sterkere tilstedeværelse på nett er; hvor treffer vi målgruppen og hvordan kan vi sørge for at disse ledes inn til våre hjemmesider?

Alle som jobber med markedsføring på nett vet at trafikk og synlighet ikke kommer av seg selv. For å lykkes er man i dag nødt til å inkorporere et digitalt økosystem hvor fortjente, egne og betalte kanaler spiller på lag. Sentralt i dette systemet, står sosiale plattformer. Spørsmålet er hvilke kanaler man skal være tilstede i for å treffe de man ønsker å nå.

Det vakte mye oppsikt når Help Forsikring gikk ut med nyheten om at de forlater Facebook. Begrunnelsen til Help var at sjikane tok fokuset vekk fra det faktiske formålet, kundeservice. Man kan jo selvfølgelig diskutere om Help Forsikring ved dette forsøker å lukke døren for kritikk, men om bedriften opplever at det koster mer enn det smaker å være tilstede, så er det ikke vanskelig å skjønne John Dolvens avgjørelse.

Nå er ikke vi i Zeppelin i samme situasjon som Help Forsikring, vi har ingen facebookside og vi har heller ikke problemer med usaklige kunder. Det vi derimot må vurdere er hvilke kanaler som er rett for oss når vi skal etablere en sterkere tilstedeværelse på nett. En av de kanalene som da naturlignok må vurderes er Facebook.

Vi stilte oss selv tre enkle spørsmål når vi skulle vurdere de ulike plattformene:

 • Hvorfor skal vi være tilstede?
 • Hvem ønsker vi å nå?
 • Hva ønsker vi å si?

Disse tre spørsmålene er helt elementære i en hver kommunikasjonsplan, men man kan undres på om alle tar seg bryet med å faktisk vurdere og svare på dette. Vårt hovedformål med vår tilstedeværelse på nett er å fortelle eksisterende og potensielle kunder hva vi jobber med og hvordan vi med våre løsninger kan hjelpe disse med å øke resultatene på bunnlinjen.

Facebook kan uten tvil være en kanal for å vise mer av selskapets personlighet. Det kan også være en utmerket kanal for å nå rekruttere nye ansatte. Det vi derimot er tvilende til er om tilstedeværelse på Facebook vil gi oss mer igjen enn hva det koster av tid og annonsekroner for å etablere og vedlikeholde en levende og god side.  Konklusjonen er enkel; selv om en sentral av del av mine oppgaver er community management for kunder, så trenger ikke Zeppelin som selskap å være tilstede for å lykkes med våre målsetninger. Vi jobber med store komplekse organisasjoner, sannsynligvis søker de informasjon fra andre steder enn Facebook når de skal ta en beslutning.

Det er selvfølgelig hyggelig å bli likt, men fortsatt har jeg til gode å høre om selskaper som fører opp Likes på årsregnskapet. Kort oppsummert, alle MÅ ikke være på Facebook.

Hva mener du?

2 kommentarer om “Derfor dropper vi Facebook

 1. Genialt korrekt! «Det er så en gammal markedsmann får godfrysninger» !

  Har ikke sett makan til amatørisme som har rådet (spesielt i Norge) de senere år, det er som om Facebookifiseringen helt har tatt overhånd her i landet.

  #SuverenArtikkel

  1. Takk for hyggelig kommentar! Selv om det noen ganger kan virke sånn, så er ikke Facebook veien, sannheten og livet for alle.

   Ble forøvrig litt nysgjerrig på hvem denne gamle markedsmannen er? :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..