Helseløftet, kunnskapsløftet og eldreløftet. Hvor blir det av digitalløftet?

I politikken snakkes det mye om løfter. Der det ikke gis et løfte, gis det kanskje ett tilsagn om tilskudd? Lovnadene er mange. Skole, helse, kunnskap, samferdsel, det meste skal løftes. I 2013 er det valg. Sannsynligvis blir løftene så tunge og mange at de er umulige å bære, slik det vanligvis er i et valgår.

Noe som kunne gjort disse løftene vesentlig lettere å gjennomføre er en betydelig satsning på digitale tjenester i det offentlige. For mer enn noen annet trenger Norge at offentlig sektor effektiviseres og innoveres.

Vi gjør det enklere, skrev Jens Stoltenberg i en kommentar i DN papir forleden. Han mente satsning digitalisering av offentlige tjenester.  Dette er litt vanskelig å forså, ettersom byråkratiet og antall ansatte i departementene har vokst med 15 % under de rødgrønnes regjeringsperiode. Det er også litt vanskelig å forstå hvorfor vi da stadig får servert skrekkhistorier i media om politibetjenter som må benytte gamle Nokia telefoner som kommunikasjonsmiddel og om feilbehandlinger grunnet rot i pasientjournaler.

Hva kan løsningen så være?

Svaret er digital satsning. Ikke ved å bevilge milliarder til utredninger, men på faktisk implementering av tiltak som effektiviserer og forbedrer. Vi trenger først og fremst en solid felles arkitektur på tvers av fagområder og forvaltningsnivåer. Det  hjelper lite med vakre ord og visjonsprosesser når  sykehusene ikke snakker sammen digitalt. Det hjelper heller ikke å love flere undervisningstimer i skolen hvis dagens undervisningsmodell ikke fungerer. Det hjelper lite å ha tilgang på PC på skolen, hvis læringen ikke implementeres digitalt.  Forbedring kan selvsagt ikke skje over natten, men det må vises en vilje til å satse.

Norsk IT-politikk preges av mangel på samordning og helhetlige grep. Det er for mange statsråder med delansvar for både infrastruktur og tjenester.  Min oppfordring  til norske politikere er derfor; oppnevn en egen IT-minister med ansvar for helhetlig digital satsning og infrastruktur.  Ministeren må ha myndighet til å samordne på tvers av statlige fagområder og offentlige forvaltningsnivåer.

Bring læring inn på digitale plattformer hvor eleven motiveres til å lære. Bring journalene inn i et digitalt system som gjør at helsepersonell har tilgang på nødvendig pasientinformasjon og der pasientene kan kommunisere med helsepersonell online. Og ikke minst, bring byråkratiet inn et digitalt økosystem hvor innbyggeren står i fokus!

Det Norge trenger er rett og slett flere IT-utviklere og løsningsarkitekter og færre byråkrater!

Det er kanskje for mye å håpe på, men det er vel nettopp det man skal gjøre i et valg. Å håpe.

Kategorier: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..