Information overload

Det føles som en evighet siden den gangen vi hadde telefoner som ikke kunne lagre mer enn 30 meldinger samtidig. MMS eksisterte ikke, nei knapt nok fargeskjerm. I dag, noen år etter er verden en annen. Applikasjoner, bilder, video – innhold.

Aldri før har vi hatt tilgang på mer informasjon enn det vi har i dag. Vi har simpelthen verden tilgjengelig i hånden.

Hva gjør dette med oss? Gjør informasjonen oss mer samfunnsbevisste, mer kunnskapsrike, mer sosiale? Eller beveger vi oss inn et samfunn hvor vi til slutt ender opp som å føle oss som menneskelige varianter av en gammel Nokia 3210, hvor kapasiteten rett og slett er full og vi ikke lenger klarer å ta innover oss de inntrykk vi utsettes for?

Kilde: workplacepsychology.net

Det er interessant å reflektere over hvordan menneskehjernen påvirkes  av å hele tiden bli eksponert for nytt innhold. Det deles innhold på sosiale medier, på nettaviser, på blogger, på nettsider og på e-post. Overalt skal det deles, det skal skapes innhold og det skal engasjeres. Til syvende og sist kjemper de alle om det samme – din oppmerksomhet.

Men det holder ikke bare å konsumere, man skal også dele. Man skal engasjere på Facebook, delta i dialogen på twitter, skape innhold på blogg og ta kule bilder på Instagram. Ja, man kan bli narsissist av mindre.

Når det er sagt gir Internett og ny teknologi fantastiske muligheter både for bedrifter, organisasjoner og enkeltpersoner, utfordringen er å klare å fange opp og bruke den informasjonen som er relevant for deg. Selv er jeg interessert i markedsføring, i korrelasjon mellom betalte og fortjente medier, i digital kommunikasjon, i entreprenørskap, i politikk, i samfunn, i teknologi og i sport. Det sier seg selv at det er fort å miste retningssansen.

Jeg tror det er viktig å gjøre seg opp noen tanker om hva som faktisk betyr noe for en selv. Tørre å foreta valg, forsøke å definere hvem man er og hvorfor.

Det er heller ikke dumt å ta pauser fra all informasjonen i blant. Skru av telefonen, ta en tur til en gammel venn, les en bok. Ja, det er informasjon også det, men jeg tror det er først når man stopper opp, reflekterer og lar inntrykk synke inn at man klarer å transformere innhold til reell kunnskap og ny inspirasjon.

Den franske forfatteren Luc de Clapiers de Vauvenargues sa en gang: «Vi har mer unyttig informasjon enn kunnskap om hva som er nyttig» 

Akkurat det tror jeg er veldig sant i dagens informasjonssamfunn. Det har liten verdi å vite mye hvis man ikke kan bruke kunnskapen til noe spesifikt.

Hva tenker du? Har du reflektert over hva du faktisk lagrer på «harddisken»?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..