Om sosiale medier og «The Next Big Thing»

Facebook,  blogger, Twitter, YouTube, LinkedIn, Pinterest, Google+ og Instagram er bare noen av de sosiale plattformene vi omgir oss med i det daglige. Stadig dukker det opp nye tjenester som håper å være, ”The Next Big Thing”. Det vil også komme flere tjenester i fremtiden som vi i dag ikke tenker at vi trenger, men et sted går bristepunktet for hvor mange sosiale plattformer vi kan omgi oss med på nett. Ulike kommunikasjonsformer og en rekke ulike mottakere gjør at både enkeltpersoner og bedrifter ofte kun vil forholde seg til to-tre av de største nettverkene. Ut i fra diffusjonsteorien ender derfor ofte mange plattformer sitt liv allerede hos innovatørene og de tidlige brukerne.

Å finne opp hjulet på nytt er et velkjent begrep for de fleste. Jeg vil kanskje si at det å finne opp det nye Facebook er vel så egnet i dagens digitale samfunn. Ja, Zuckerberg sliter med inntektsstrømmene etter børsnoteringen, men folk slutter ikke å bruke internett og 1 milliard brukere forsvinner ikke over natten.

Men selv om det finnes et nettverk for alt fra de som sparer til bart til sider som finner menn som vil investere i silikonpupper for tilfeldige kvinner, så betyr ikke det at det ikke er håp for nye digitale innovasjoner.

En ting som er veldig spennende og som vi også har flere gode eksempler på fra Norge er nettverk som kobler eksisterende ressurser og kapasitet opp mot det digitale. Tjenester som Easybring er en av disse, hvor man via internett har mulighet til å få levert en vare med noen som uansett skal samme vei. Oppdragene finner man på nett og på mobil. Easybring blir aldri DHL eller Posten, men det kan bidra til redusert transport og det kan knytte mennesker som møter hverandre etter å ha fraktet en gjenstand fra et sted til et annet sammen. Praktisk og sosialt! Jeg anbefaler at du leser bloggen til Easybring. Mye interessant informasjon om tjenesten og om den nye samhandlingsøkonomien.

En annen norsk tjeneste som kobler resurser opp mot det digitale er Fribi. En markedsplass hvor man enkelt kan legge ut gratis ting man ikke lenger trenger eller bytte til seg en vare mot en annen. Også der praktisk og sosialt.  I tillegg kan slike tjenester kanskje bidra til å endre noe av bruk og kast mentaliteten og dermed spare samfunnet for utgifter både i form av forurensing og renovasjon.

Kort oppsummert så tror jeg derfor at fremtidens digitale vinnere er de som klarer å lage tjenester som faktisk er nyttig både for samfunn og for den enkelte bruker. Da kan vi kanskje også begynne å snakke om «Return On Investment» i et samfunnsøkonomisk perspektiv?

For la oss være ærlige, samfunnsnytten av feriebilder på Facebook og ffnor`ing på Twitter er relativt begrenset.

Har du noen synspunkter rundt hva som blir det neste store?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..