Hver mann, sin rådgiver

Om etterspørselen er like stor etter rådgivere som den var etter egg i 2004 da Lars Sponheim kom med sitt famøse utsagn ”Hver mann, sin høne” vites ikke. Det som derimot er sikkert er at tilbudssiden virker å være stadig voksende. I alle ulike kategorier innen reklame, kommunikasjon og media finnes det rådgivere og konsulenter som ønsker å selge sine tjenester. Kommunikasjonsrådgivning, digital rådgivning, medierådgivning, og reklamekonsultasjon er kjente begrep, men i dagens komplekse medieverden kan det være vanskelig å skille de ulike byråene og de ulike tjenestene fra hverandre.Det er gjerne glidende overganger mellom betalte og fortjente kanaler. Verktøykassen de ulike fagområdene benytter seg av er også ofte de samme, selv om det riktignok ofte brukes ulikt. Dette kan by på utfordringer, både for rådgiverne og for kundene. Et eksempel på dette er den etter hvert mye omtalte saken hvor Try Reklamebyrå lot folk tro at en lottomillionær delte ut alle sine eiendeler på finn.no. Dette fikk oppmerksomhet i pressen som naturlignok lurte på hvem denne mannen var. Når saken eskalerte måtte Norsk Tipping og Try til slutt innrømme at det hele var en reklamekampanje og at både presse og respondenter på annonsene var blitt lurt. Dette kan igjen føre til at troverdighet settes på prøve, som igjen kan få konsekvenser for kommunikasjonsrådgivere som forsøker å selge inn saker til media på ærlig vis, som Sindre Holme så brilliant skriver om i en kommentar på Kampanje.

Men hva så med kundene? De som faktisk skal betale for tjenestene. Når linjene mellom de ulike feltene viskes ut og tilbyderne er mange kan det også by på utfordringer for bedrifter å velge de rette samarbeidspartnerne når de skal utforme sine markeds og kommunikasjonsplaner.

Det er selvfølgelig store variasjoner på hva en bedrift faktisk trenger av tjenester, noen gjør mye internt, andre kjøper litt etter behov, noen har omtrent ingen midler, mens andre igjen har store budsjetter som fordeles på en rekke aktører. Behovene avhenger også naturlignok av hvem som er mottaker. Generelt sett er det likevel noen grunnleggende spørsmål en bør stille seg før man skal ut og kjøpe reklame eller kommunikasjonstjenester, spørsmålene kan kanskje virke banale, men jeg er slett ikke sikker på at alle har et svar på dette før de går inn i prosessen.

–       Hvor står vi i dag?

–       Hva er det bedriften ønsker å oppnå?

–       Hvem ønsker vi å nå?

–       Hvorfor ønsker vi å nå disse?

–       Hvordan oppfatter våre interessenter bedriften?

Og sist men ikke minst, hvordan tenker bedriften å øke sin konkurransekraft som en følge av investeringen?

Det å skulle kommunisere en merkevare er i dagens mediebilde en sammensatt utfordring hvor flere virkemidler må benyttes for å nå frem. Kampen om oppmerksomheten er stadig større. Ofte må man tenke nytt, men for all del: ikke tenk nytt uten noen plan på hvorfor!

Tar gjerne synspunkter på hva en bedrift kan og bør gjøre for å finne frem i ”byråjungelen” . Det viktigste er etter min mening å finne noen som forstår bedriftens behov og som evner å komme opp med et svar på hva man konkret kan ha igjen for investeringen.

Hva mener du?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..