Jobben som glapp, takket være Google…

Du har gode karakterer fra skolen, du er klar for å gyve løs på verden. Forventningsfull stiller du opp på intervju og forteller hvorfor DU er rett person for jobben. Så går du hjem, du er fornøyd med innsatsen og føler du klarte å gi et godt inntrykk av deg selv. Arbeidsgiveren er også fornøyd, skriver et notat og legger deg i bunken blant aktuelle kandidater.

Illustrasjonsfoto Colourbox

Forventningsfull og optimistisk venter du på at arbeidsgiveren skal ringe deg opp. Du håper og tror at du er rett kandidat for stillingen. Dagene går, du begynner å bli utålmodig.  Så ringer det, du venter et par ring før du tar telefonen. ”Vi må dessverre informere deg om at stillingen er gitt til en annen, vi takker for interessen og ønsker deg lykke til med videre jobbsøking. Hva skjedde? Det virket jo så positivt under intervjuet.

Svaret kan ofte være Google. Selvsagt kan ingen skylle på selskapet Google for at de ikke fikk jobben, men det mange gjerne glemmer er innholdet som ligger på nettet. I følge strategirådgiver Kathe Arnesen ”Googler” så mange som 95 % av norske rekrutterere og arbeidsgivere navnet til aktuelle kandidater til en stilling. Om dette tallet stemmer vet jeg ikke, men det er ingen tvil om at de fleste forsøker å få et inntrykk av deg som person ved å søke etter informasjon på nettet.

Hva kan du så gjøre for at de ”rette” tingene vises i søk? Sosiale medier vektes ofte tungt hos Google. Det vil si at profiler på Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn etc. kommer høyt opp på søkeresultatene. Generelt på nett, men særlig som student eller arbeidssøkende ville jeg derfor stilt følgende fire spørsmål:

–  Hvordan ser personverninnstillingene dine på Facebook ut? Har du tidligere publisert noe som kanskje bør fjernes?

Har du vært på Facebook siden starten så har du nå en tidslinje som strekker seg 6 år tilbake i tid. Det er ikke sikkert du kan stå inne for alt du skrev i 2006. Det kan derfor være lurt å ta en gjennomgang av tidligere poster og bilder. Det kan også være lurt å ta en kikk på innstillingene for personvern og publisering. Facebooks hjelpesenter gir mye god info her: http://www.facebook.com/help/privacy/public-search-listings

– Er du på LinkedIn og har du en oppdatert profil som presenterer deg på en korrekt måte?

Jeg tror personlig at tradisjonelle CV ´er vil forsvinne. LinkedIn kan for mange virke som et usosialt  og litt kjedelig nettverk, da det er lite aktivitet i selve feeden. Mange tenker også kanskje at man ikke kan legge til folk man ikke kjenner eller har møtt. Feil, mener jeg. Det å legge til kontakter kan ofte være en døråpner for nye forbindelser slik jeg ser det. Selv har jeg lagt til flere jeg tidligere ikke har møtt og sendt de en hyggelig melding med takk for aksept og senere invitert  meg selv på en kaffe for å presentere hva jeg kan ha å tilby. Det er ikke sikkert det resulterer i drømmejobben, men det er fullt mulig å skaffe seg kontakter som kan gi gevinst ved en senere anledning.

– Hvordan bruker du Twitter?

Her er det selvsagt mange ulike tilnærmingsmåter, men det overasker meg litt at det ikke er enda flere unge som benytter seg av mulighetene Twitter gir til nettverksbygging. Skriver man bare fjas og tull og kun følger venner og kjente pluss noen superstjerner, så vil det sannsynligvis heller ikke skapes nye relasjoner.  Bruker man derimot Twitter aktivt i kommunikasjonen ut mot potensielle arbeidsgivere vil man ved ganske enkle grep kunne gå i direkte dialog med de man ønsker å nå. Dette er selvsagt en noe forenklet sannhet, da alle bransjer ikke er like godt representert på nett, men søker man jobb innen markedsføring eller kommunikasjon av en eller annen form, da er Twitter en fantastisk plattform for å knytte nye relasjoner. Dette vil jo også vises ovenfor de arbeidsgiverne som finner din Twitter-profil via søk. Hvis de ser at du har et nettverk og viser aktiv deltakelse i diskusjon rundt ditt fagområde, vil dette naturlignok også være et pluss i boka i din favør.

– Hva med andre sosiale nettverk, debattforum og blogg?

I dagens digitale hverdag, etterlater vi oss spor over alt på nettet, det kan være vanskelig å holde oversikt over alt man har skrevet på ulike debattforum, blogger etc, men det allikevel smart å foreta en digital sjekk av seg selv med jevne mellomrom. Prøv å skaff en oversikt over hvordan ditt digitale fingeravtrykk ser ut for folk som søker etter deg. Det er ikke alt som er like enkelt å fjerne selv, men tjenesten slettmeg.no gir kyndig veiledning og hjelp til de som har behov for å fjerne innhold fra nettet.

Nettverk bygges ikke over natten, men det er ikke mye som skal til for at arbeidsgiver får et litt bedre inntrykk av deg etter et Google søk. Uansett om du er på vei ut i arbeidslivet eller på jakt etter nye utfordringer, kan en liten innsats rundt disse spørsmålene være det som gjør utslaget.

En ting kan du uansett være sikker på, DU VIL BLI GOOGLET!

2 kommentarer om “Jobben som glapp, takket være Google…

  1. Jobben som glapp grunnet søk trenger ikke bare sees på som en negativ ting. Man kan også se på det som at ved å få et bedre inntrykk, eller rettere sagt bredre, inntrykk av deg ved å søke på nett kan man også finne ut at man kanskje ikke ville passe inn i jobben. Dette høres litt flåsete ut, men å få en jobb man tror man vil ha for senere å finne ut at man egentlig ikke passet sammen med noen av kollegaene eller arbeidsoppgavene er jo også negativt. Men om en potensiell arbeidsgiver finner ting som virker noe rart eller noe som går på tvers av det man hadde fått inntrykk av på et intervju så bør man få en mulighet til å kommentere det (i en perfekt verden…).

    Jeg kjenner til et veldig spesifikt tilfelle hvor en ting kom opp i søk som ikke var spesielt positiv, men vedkommende ble spurt om saken, og det ble gitt et godt og ryddig svar som endte med en ansettelse og en god match.

    Men det er også en kjennsgjerning at man kan ha en annen væremåte på jobb enn hjemme, noe personlighetstester jeg har utført viste for meg selv blant annet.

    Men, nettsøk før ansettelse/intervju er uansett gull verdt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..