Digitale nabokjerringer, hvor ble de av?

I dag er det ett år siden lille Norge ikke lenger var lille fredelige Norge.  Virkeligheten viste hvor brutal den kan være når ondskapen får fritt spillerom. Historiene, bildene, og menneskene satte dype spor og beveget et helt land.

Ganske tidlig ble vi enige om at vi skulle besvare hat med kjærlighet.  En twittermelding fra Helle Gannestad ble for mange et mantra på hvordan ondskapen skulle møtes.

Dagene , ukene og månedene gikk. Det var rosetog, allsang og det var en følelse av felleskap. Det som har vært særlig sterkt å se er hvordan overlevende og etterlatte har vist en styrke og en verdighet man ikke kunne forvente etter å ha blitt fratatt sine nærmeste og blitt merket for livet. Det er ingen tvil om at mange valgte kjærlighetens vei fremfor hatet. Men det betyr dessverre ikke at hatet forsvinner.

Under Jens Stoltenbergs nyttårstale oppfordret han folk til å være gode digitale nabokjerringer, at ekstreme ytringer på nett skulle motsies og møtes med saklig argumentasjon. For det var nettopp på nettet at mye av morderens synspunkter ble formet. Nå et år etter, midt i en diskusjon om Romfolkets tilstedeværelse flommer kommentarfeltene på nettaviser, forum og på sosiale medier, over av hatske og truende meldinger.  Disse kommentarene postes gjerne ofte under fullt navn, og det som virkelig er skremmende er at de mest hatske meldingene er de som ofte får flest positive tilbakemeldinger. Dette er altså ikke bare forkvaklede enkeltsjeler, dette er mennesker som gir utrykk for et sterkt hat ovenfor mennesker som ikke deler samme syn som de selv, og de er mange.

Dette er ikke en dag for å stille de store politiske spørsmål, dette er en dag for å minnes og for å vise omtanke for de som mistet sine kjære. En dag for å stå sammen.

Allikevel kan man stille et spørsmål om hvordan vi som enkeltmennesker kan svare på hatet. Det kan aldri overvinnes, men det kan motsies. Man kan godt si at slike hatefulle ytringer ikke fortjener oppmerksomhet, men uten tilsvar, ingen endring.

 «Hat er den automatiske reaksjonen på frykt, for frykten virker ydmykende»                                                                                                                             Graham Greene

Kategorier:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..