Kampen om oppmerksomheten

Omdømmemålinger har vært heftig debattert den siste tiden. Hvordan påvirker folks oppfatning av en merkevare omsetning? Hvilke faktorer spiller inn? Kan omdømme kvantifiseres?

Spørsmålene er mange, svarene likeså.

Det som derimot virker å være gjentagende er at spørsmålene ofte stilles av en bransje som selv sliter med å finne svar. Digitalbransjen. Der debatteres hva som er verdien av dialog, hva som er ROI, og hvilke KPIer man skal legge til grunn når man skal vurdere om en aktivitet på nett er suksessfull eller ikke.

Forstå meg rett, jeg er ikke tilhenger av konsensus. Det er bra det er debatt, og det er bra at det stilles kritiske spørsmål. Det som derimot overrasker meg, er at det virker å være forsvinnende lite samarbeid mellom de ulike fagfeltene.

Det kunne vært særdeles interessant å sett hvordan digital interaksjon påvirker omdømmedriverne. Kjøper kunden mer etter å ha trykket Like på en Facebook page, fulgt merkevaren på twitter eller gitt en + på Google ? Sannsynligvis ikke. Hvordan kan så digitale plattformer brukes til å bygge omdømme?

Jeg tror mye handler om opplevd brukerverdi, hva brukeren får igjen for å følge en merkevare i sosiale medier og om det legges opp til en involvering hvor sluttbruker faktisk kan være med å påvirke organisasjonen eller om kommunikasjonen bare er floskler om dialog og åpenhet.

En kan godt sikte mot en åpen og transparent kommunikasjon og en kan gjennomføre flotte ”likbare” kampanjer, men hvis ikke bedriftens daglige drift reflekteres av det som kommuniseres på nett, så tror jeg heller ikke aktivitetene vil fungere på lang sikt.

For det er nettopp det som er driveren i det sosiale internett, kommunikasjonen mellom mennesker. Folk forteller det de opplever. En bedrift bør ikke nødvendigvis gå aktivt inn for å overstyre dialogen, forsøk heller å observere hva det snakkes om, hva som får folk til å snakke, og hvordan dialog kan endre oppfatning.

La oss enes om en ting. Det er vanskelig å måle hvilke psykologiske faktorer som påvirker handlemønstre og hvordan det påvirker omsetning isolert sett. Noen fasit finnes ikke, men samarbeid kan flytte fjell og det kan gi ny innsikt.

Jeg jobber som digitalrådgiver og jeg har drukket kaffe hos Apeland. Jeg kunne godt se at det var flere som gjorde nettopp det. Den kurerer kanskje ikke gruff, men det er en utmerket døråpner for nye ideer, nye løsninger og for samarbeid mellom ulike kompetansefelt.

Kategorier: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..